Pentru aluat :
- 1 kg faina
- 7 galbenusuri
- 4 albusuri
- 300 g zahar
- 250 g unt
- 2 linguri de ulei
- 500 ml lapte
- 1 lingura de esenta de rom
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 50 g drojdie de bere
- 1 lingurita rasa de sare
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 sticluta de esenta de rom
- 3 linguri de zahar
- 1kg nuci
- 2 linguri de cacao (sau chair o lingura)
Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (nu trebuie sa fie fierbinte deoarece drojdia se opareste si nu mai creste aluatul) si o bucatica de zahar. Se oparesc intr-o oala mica 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine sa nu se faca cocolosi. Cand s-a racorit compozitia se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine pana se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul si coaja rasa de la o lamaie. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa. Cand compozitia cu drojdie a crescut destul, se toarna peste restul de faina cernuta intr-un lighean, se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cate putin, untul topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in lighean, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departede usa sau fereastra si se lasa sa creasca 2-3 ore.
Compozitia se prepara astfel : Intr-un castron destul de mare se pun nucile pe care in prealabil le-am pisat, zaharul,esenta de rom si lingura de cacao.
Dupa ce coca a crescut se rup din ea 3 cocoloase care se intaind cu facaletul ( sucitorul) . Peste cele 3 bucati de coca intinse se aseaza cu o lingura din compozitia cu nuci. Se ruleaza toate cele 3 bucati de cocasi se pun in formele de cozonac unse cu unt. Se mai lasa sa creasca la caldura pana se umple forma. Se unge apoi cu ou deasupra si se infig 3 jumatati de nuca pe toata lungimea cozonacului. Se dau la cuptorul incalzit la foc potrivit. Nu se deschide cuptorul 20 minute. Se coace 30-40 minute. Se scoate din cuptor, se lasa in forma 5 minute sa se aseze, apoi se scoate cozonacul inclinand putin forma ca sa nu se preseze si se aseaza pe baza lui. Se lasa sa se raceasca in bucatarie, acoprit cu un servet. Daca se da la rece se face cleios, deoarece vaporii calzi se condenseaza prea repede in aluat si il umezesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu